vrijdag 19 juni 2015

Hoofdstuk 7 Omgaan met instanties en regelingen (antwoorden)

Opdrachten


1 De afgelopen jaren zijn er nogal wat veranderingen, aanpassingen doorgevoerd in het stelsel van sociale zekerheid.
A Wat was de reden van deze aanpassingen?
De crisis maar ook de vergrijzing in Nederland.
B Vul de wijzigingen/aanpassingen in onderstaand schema in
2 Het beleid inzake sociale zekerheid is verschoven van inkomensvoorziening naar naar re-integratie. Wat zijn de argumenten voor dit beleid?
Het kost de staat teveel geld om iedere niet werkende gaan te voorzien van inkomen. De werkloosheid zal te hoog zijn. Door de nadruk te leggen op re-integratie en thuis blijven minder lonend te maken en mensen te motiveren weer aan het werk te gaan en te re-integreren zal er ook minder ziekte zijn en zal de druk op de staatskas afnemen.
3 Verklaar waarom werknemers in principe de Ziektewet (ZW) niet nodig hebben.
De ziektewet is 70% van laatstverdiende loon.
Afhankelijk van het arbeidsverleden wordt de duur bepaald maar als men werkloos wordt krijgt men ook al (alleen de eerste 2 maanden 5% extra) 70% van laatstverdiende loon
.

4 Sociale verzekeringen zijn verplichte verzekeringen. Welke voor- en nadelen zitten er aan het verplichte karakter van de sociale verzekeringen? 
De nadelen zijn is dat men die nooit ziek is en altijd werk heeft voor anderen aan het betalen is, de rijke betalen meer voor de armen. Voor mensen die niet kunnen of willen werken is dit bijzonder makkelijk geregeld.
De voordelen is dat als men wel ooit aanspraak moet doen, dat de voorzieningen er zijn. Als deze voorzieningen er niet zouden zijn, zouden er veel meer mensen alles verliezen wat ze bezaten en gedwongen op straat moeten leven.

5 Welke verzekeringen verzorgen onderstaande uitvoeringsorganen

6 Vallen onderstaande personen onder werknemersverzekeringen?
A Jan is freelance coach/trainer en heeft af en toe werk. 
nee
B Denzil is mbo’er en werkt in de zomervakantie 7 weken bij supermarket C-1000. 
ja
C Een scholier bezorgt elke ochtend van 06.30 tot 07.30 uur De Telegraaf. 
ja
D Een aannemer Kalis renoveert een kraakpand in de binnenstad. 1 
nee
E Carla is per 1 juli begonnen als managementassistent bij IKEA. 
ja

7 Waar moet een werkzoekende werknemer zich melden om een ww- uitkering aan te vragen?
Bij het UWV

8 Kijk op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (www.socialezaken.nl). De komende jaren neemt de vergrijzing verder toe. Zoek op wat de overheid doet om de AOW ook in de toekomst betaalbaar te houden.
werkt niet! Inmiddels is de leeftijd verhoogd voor het ontvangen van AOW. Deze gaat in stappen omhoog van 65 naar 67.

9 Zoek via de website van drie verschillende zorgverzekeraars antwoord op de volgende vragen:
A Wat is de nominale premie voor het basispakket per maand?
De nominale premie van 2015 ligt op € 103,75 per maand
B Hebben de drie verzekeraars een restitutie- en een naturapolis? Zo ja , wat is het verschil?
Bij een naturaverzekering kan je naar een zorgverlener (bijvoorbeeld ziekenhuis of apotheek) gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft. Bij een restitutieverzekering kan je naar een zorgverlener van jouw eigen keuze gaan.
C Wat is een no-claimkorting?
Snap de vraag niet, ik ken no-claim alleen bij auto's.


10 Lio heeft een jaarcontract met zijn werkgever tot 31 januari 2007. Op 15 januari wordt Lio ziek en blijft hij ziek tot 15 maart 2007. Leg uit wie zijn loon uitbetaald.
Zijn werkgever betaalde tot 31 januari 2007 zijn loon uit. Daarna betaald het UWV 75% van zijn laatstverdiende loon uit.

11 Stel je hebt een aanvraag ingediend voor een werkloosheidsuitkering. Van het UWV krijg je een negatieve beschikking. Daar ben je het dus niet mee eens. Welke stappen kun je ondernemen en wat moet je daarvoor doen?
Je kan dan een beroep doen op rechtsbijstand en hulp vragen bij het Juridisch loket, Vervolgens dien je met behulp van een rechtsbijstand hulpverlener een bezwaarschrift in bij het UWV. Verstuur dit aangetekend. Zo heb je ook bewijs dat het is aangekomen en kunnen ze nooit zeggen dat ze het niet ontvangen hebben of gelezen. Vervolgens moeten je bezwaarschrift in behandeling nemen en hier binnen 12 weken een beslissing op nemen.

12 Aan welke eisen moet een bezwaarschrift voldoen?
  • De datum waarop u het bezwaarschrift verzendt
  • Een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (in ieder geval de datum en het kenmerk van het besluit en een kopie van het besluit)
  • De reden van het bezwaar
  • Naam, adres en handtekening
bezwaarschrift moet in het Nederlands zijn geschreven. Als het in een vreemde taal is geschreven en er een vertaling nodig is om het bezwaar goed te kunnen behandelen, dan moet u hiervoor zorgen. 
Als het bezwaarschrift in naam van iemand anders is, moet er een machtiging overlegt worden.
13 Leg uit bij welke instantie de belanghebbende zijn bezwaarschrift moet indienen?
A Een besluit over de zorgtoeslag.
De belastingdienst
B Een besluit over bijzondere bijstand.
Gemeentelijke sociale dienst
C Een besluit over de weigering van een basisuitkering van de WW.
UWV

14 Wat is een voorlopige voorziening?
Een voorlopige voorziening is de mogelijkheid voor een persoon, organisatie of instelling om een door een bestuursorgaan genomen besluit dat in werking treedt voorlopig ongedaan te maken door middel van een spoedprocedure bij de voorzieningenrechter. Deze mogelijkheid is geregeld in art. 8:81.

Een voorlopige voorziening kan alleen worden toegekend als:

  • kan worden aangetoond getoond dat er spoed bij is en een uitspraak dus noodzakelijk is om een onomkeerbare situatie te voorkomen (bijvoorbeeld het kappen van een boom) en als er reeds of tegelijkertijd een bezwaarschriftprocedure is opgestart en nog niet is voltooid of ook een beroepschrift is ingediend tegen een besluit op een bezwaar. voorwaarden wordt voldaan zal de rechter zo snel mogelijk proberen te komen tot een uitspraak.
    De uitspraak is meestal ofwel dat de voorlopige voorziening niet wordt toegekend (de inwerkingtreding wordt niet opgeschort), ofwel de inwerkingtreding wordt wél opgeschort tot een bepaalde datum, meestal tot 6 weken na uitspraak in de procedure van bezwaar, beroep of hoger beroep. De uitspraak is bindend voor beide partijen en er is geen hoger beroep tegen mogelijk. 
Als de voorlopige voorziening aangevraagd wordt in een beroep of hoger beroep kan de rechter, als hij daar aanleiding toe ziet, meteen uitspraak doen in de bodemprocedure.
(bron: wikipedia.org)

15 Ga naar de site van de Nationale Ombudsman, www.nationaleombudsman.nl
A Over welke instanties kun je een klacht indienen?
De Nationale ombudsman behandelt klachten over overheidsinstellingen. Dit zijn ministeries, waterschappen, provincies, het UWV, de SVB en de politie. We behandelen ook klachten over particuliere instellingen die een overheidstaak uitoefenen, zoals de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).


B Noem vier voorbeelden van problemen waarmee je bij deze ombudsman terecht kunt.
- ben het niet eens met beoordeling van mijn rij-examen er zijn fouten gemaakt.
- ik voel me onjuist behandeld bij een verhoor bij de politie en er wordt niks gedaan met mijn klacht
- het UWV betaald mijn WW al weken niet uit, een reden is er echter niet
- De SVB behandeld mijn inschrijfformulier voor de kinderbijslag maar niet waardoor ik al een half jaar niks heb ontvangen
C Hoe kun je een klacht aankaarten bij de nationale ombudsman?
Een klacht kan online ingediend worden door de klachtenprocedure in te vullen. Aan de hand van de antwoorden op de vragen, kunt u wel of geen klacht indienen bij de ombudsman en wordt u wel of niet doorverwezen naar het invullen van de klacht en het achterlaten van de gegevens. Nemen ze de klacht niet aan, krijgt u informatie waar u wel met de klacht terecht kan.
D De ombudsman geeft een oordeel en maakt een openbaar rapport op.
Wat is de status van dit rapport?
In behandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten